Onze boomgaarden


Op vergeten plekken in de Waalsprong liggen prachtige boomgaarden. Ze worden niet gebruikt en raken vervallen. En toch geven ze heerlijke vruchten. Tot zover hebben we appels, peren, pruimen, vlier en noten ontdekt. Wij willen deze boomgaarden weer in functie brengen, open stellen voor iedereen om van te genieten en de vruchten van te plukken. Dat doen we met hulp van onze leden.

Activiteiten


 • zo
  14
  mei
  2017

  Rondje Noord

  13.00 - 17.00 uur

  Open huis bij 12 initiatieven in Nijmegen Noord
  Maak een tocht door Nijmegen Noord en Lent. Pak bijvoorbeeld de fiets en laat je onderweg verrassen. Slenter door moestuin of kas. Kijk mee met de imker. Volg een speurtocht door de boomgaard of windpark.  Of kom zelf voedsel bereiden met lokale producten. Met Rondje Noord beleven jong en oud de lokale sferen in het buitenstadse gebied van Nijmegen, vaak onder het genot van een fris…   Lees meer

   

  Toon details
 • wo
  21
  jun
  2017

  Workshop Maaien met Zeis

  12.00 - 17.00 uurBoomgaard Hof van Holland, Oosterhoutsedijk 88

  Hoe leuk zou het zijn om in de oude boomgaarden ouderwets te maaien? I.p.v. de herriemaker van stal te halen, gaan we voor de rust; met een ZEIS! Daarvoor organiseren we een workshop waar we alle technieken, kneepjes van het vak, enzovoorts kunnen leren. Doe mee! En schrijf je in! Mail naar info@cobomen.nl

  Kosten: Co-bomen sponsort een deel, eigen bijdrage is € 25.- (incl. lunch)
  Bij een maximaal aantal van 20 mensen is de workshop vol, dus wees er snel bij! 

  Tot in de Hof!
  Uw Zeismoloog, Esther Renssen

  Toon details
 • za
  08
  jul
  2017

  Eerste Oogst 2017. Kwetsen!

  10:00Boomgaard De Zalige

  Boomgaard de Zalige hangt vol! Je ziet de mirabellen en pruimen al flink aanwezig zijn. De 8e juli zullen er velen rijp zijn. Dus het eerste oogstmoment voor de leden van Co-bomen!!!

  Op zaterdag 8 juli verzamelen vanaf 11.00 tot 13.00 bij de Zalige. Neem een emmertje mee, eventueel een trapje of ladder, en mogelijk een stuk zeil.

  Vooraf aan het plukken zoeken we mensen die helpen om de brandnetels onder de bomen kort en klein te maken. Heb je een zeis, heggenschaar of ander handig apparaat...? Kom om 10.00 uur naar de Zalige, dat steken we samen de handen uit de mouwen.

  Toon details
 • di
  08
  aug
  2017

  Oogsten kwetsen Zalige

  Boomgaard De Zalige

  De kwetsen in boomgaard de Zalige zijn rijp. Op 8 juli zijn we voor het eerst gaan oogsten. Heerlijk! Zoete, gele, rode, paarse zachte mirabellen en pruimigen. De komende dagen zullen ze allemaal rijp zijn voor de pluk.

  Toon details
 • zo
  10
  sep
  2017

  Festival de Oversteek

  13.30 - 16.30Boomgaard Smitjesland

  Zoals elk jaar weer kleine verrassende optredens met Festival de Oversteek (FOS). Altijd op een bijzondere plek. Zo is op 10 september onze boomgaard Smitjesland het toneel voor muziek, poëzie, en kinderverhaal.

  Lieve & Judith
  13.30, 14.30, 15.30 (30 min)

  Wie kent het prentenboek De Kleine Walvis? Het prentenboek van het jaar brengt Lieve & Judith op het toneel met een harp. Ga je mee op hun avontuur?

  Bony King
  14.00, 16.00 (30 min)

  De Vlaamse singer-songwriter Bram Vanparys maakte als The Bony King of Nowhere, tegenwoordig kortweg Bony King, vier albums en een soundtrack vol hemeltergend mooie Americana. Zijn jongst geborene Wild Flowers nam hij in L.A. op, samen met producer Ryan Freeland, bekend van zijn werk met o.a. Ray Lamontagne.

  Poëzie Centrale
  doorlopend

  Tien ouderwetse telefoons, ze hangen overal in de boomgaard Smitjesland. Hoor je er eentje rinkelen? Druk dan de hoorn aan je oor. Kies je gedicht. Water, auto's, natuur, tijd, filosofie, dansen, verras jezelf.

   

  Toon details
 • ma
  25
  sep
  2017
  wo
  25
  okt
  2017

  Online inschrijven op gratis boompje

  09:00Online op cobomen.nl/expeditietuinfruit

  Expeditie Tuinfruit 2017 geven fruitboompjes weg

  Hoogstam fruitboompjes gratis, om de tuinen van Nijmegen boven de Waal te vergroenen

  Stichting Co-bomen wil Nijmegen Noord verder vergroenen. Dat is goed voor mens, plant en dier. In Expeditie Tuinfruit is de keuze uit 6 oude fruitrassen, zolang de voorraad strekt!

  In navolging van 2016 mag Co-bomen nu voor het tweede jaar 1 fruitboom per huishouden aanbieden. Gegroepeerde mensen, denk aan appartementgebouwen of lokale organisaties, kunnen de fruitbomen klusteren tot een kleine gaard. Zo is vorig jaar een gaard aangeplant bij Windpark Nijmegen-Betuwe en bij Landgoed Doornik. De oude fruitsoorten die van oudsher in ons woongebied aanwezig waren, en hier goed gedijden, worden in de keuzelijst van Expeditie Tuinfruit opgenomen. Vorig jaar verliep de reservering van de 200 gratis boompjes erg vlot. Dit jaar start de online reservering op 24 september op cobomen.nl/expeditietuinfruit.

  Meer groen in woongebied Waalsprong

  Co-bomen legt de relatie tussen stad en platteland, waarbij burgers actief betrokken worden bij hun leefomgeving, bij lokale voedselproductie en gezonde voeding. Het lokaal groene karakter van de Betuwe mag best behouden worden in de nieuwbouw van de Waalsprong. Met Expeditie Tuinfruit worden de komende jaren fruitbomen uitgereikt aan de bewoners in Nijmegen Noord en Lent. Dit met het doel om het gebied te vergroenen, de Betuwse fruitcultuur in de wijken te laten voortbestaan, samen plezier van de opbrengst te hebben en oude- of zelfs verdwenen rassen terug laten komen. Hiertoe werken we onder andere samen met Museumtuin ’t Olde Ras.

  Uitreiken fruitbomen op zondag 5 november tijdens het jaarlijks Oogstfeest

  De 4e editie van het Co-bomen Oogstfeest is, zoals gebruikelijk, op de eerste zondag van november, zondag 5 november 2017. Dit is de dag dat de fruitboompjes van Expeditie Tuinfruit worden uitgereikt en de nieuwe eigenaren deze kunnen komen ophalen.

  Teken online in voor een boom, gratis.

  Geïnteresseerden die een groene wijk willen ondersteunen en op eigen erf willen beginnen, kunnen hun voorkeur opgeven en reserveren voor een type fruitboom op de site cobomen.nl/expeditietuinfruit. Wees er op tijd bij, op is op!

  Expeditie Tuinfruit wordt mede mogelijk gemaakt door het project ‘Groen Verbindt’ van de gemeente Nijmegen.

  Toon details
 • zo
  05
  nov
  2017

  Oogstfeest 2017

  14.00 - 19.00+Warmoes, historische tuin aan de Griftdijk

  Oogstfeest Co-bomen op zondagmiddag 5 november

  Met eten, drinken en muziek genieten we van het buitenleven op het jaarlijkse oogstfeest van Co-bomen. Deze vindt op zondag 5 november plaats bij de boerderij en in de boomgaard van De Historische Tuin Warmoes aan de Griftdijk in Nijmegen Noord/Lent.

  Vanaf 14.00u is iedereen welkom, entree is gratis.

  De Betuwse Boomgaarden

  Op vergeten plekken in Nijmegen Noord en Lent liggen prachtige boomgaarden. Ze werden niet gebruikt en raakten vervallen. Stichting Co-bomen onderhoud sinds 2014 de gaarden en plukt samen met de leden de vruchten. Elk jaar na de oogst, als afsluiting van het seizoen, volgt het oogstfeest. Op zondag 5 november alweer de 4e editie.

   

  Het Oogstfeest; voor iedereen!

  Koken aan de Waal komt roken en stoken met lokaal scharrelvlees. Met vergeten groentes wordt De Lentse Hutsepot bereid. Kinderen worden geschminkt volgens de laatste herfstmode. Museumtuin ’t Olde Ras geeft instructie groot onderhoud fruitboom. Kom noten kraken en kastanjes poffen. Live muziek is er van klezmerband Mizrakh. Ga mee wildplukken rondom de Warmoes met Ellen Mookhoek. Of hou t bij appel & perensap en patisserie van eigen erf van De Warmoes.

  Expeditie Tuinfruit; Wethouder Tiemens biedt 201e boom aan

  Het Oogstfeest is dit jaar voor de tweede keer het decor voor de uitgifte van 200 fruitboompjes aan bewoners van de Waalsprong. In de voorliggende maand hebben even zoveel bewoners hun voorkeur voor een originele Betuwse fruitboom op de website gemaakt. De interesse om het eigen erf te beplanten met een fruitboom – en daarmee bij te dragen aan het vergroenen van Nijmegen Noord - was wederom een groot succes, voor het tweede jaar waren in no time de 200 boompjes gereserveerd. Wethouder Tiemens zal op het Oogstfeest meehelpen boompjes aan de gelukkige eigenaars uit te reiken.

  Toon details
 • zo
  05
  nov
  2017

  Wildplukken met Mookhoek

  15.30 uurOogstfeest

  Ellen Mookhoek gaat rondom de Historische tuin Warmoes met een groep op pad voor de Wildplukwandeling. Van het geplukte goed maken de deelnemers samen wilde kruidenboter en Germanen sauzen, heerlijk  voor bij de hutsepot en het gepofte verken.

  Aanmelden kan.

  info@cobomen.nl

  Toon details
 • wo
  13
  dec
  2017

  Opschoondag Zalige

  10.00 uurBoomgaard de Zalige

  De twee boomgaarden, Smitjesland en Zaligestraat zijn toe aan een opknapbeurt. Je weet het want het groeit, en om de boel begaanbaar te maken moet er gesnoeid en gezaagd, met takken gesleept, open plekken gemaakt.

  Wil je vrijwillig helpen? Meld je aan via info@cobomen.nl.

  Alle hulp is welkom!

  Toon details
 • wo
  20
  dec
  2017

  Opschoondag Smitjesland

  10.00 uurBoomgaard Smitjesland

  De twee boomgaarden, Smitjesland en Zaligestraat zijn toe aan een opknapbeurt. Je weet het want het groeit, en om de boel begaanbaar te maken moet er gesnoeid en gezaagd, met takken gesleept, open plekken gemaakt.

  Wil je vrijwillig helpen? Meld je aan via info@cobomen.nl.

  Alle hulp is welkom!

  Toon details

Lid worden van Co-bomen?


Wij willen oude boomgaarden boven de Waal in Nijmegen weer in bedrijf brengen. Dat lukt beter met (meer dan 160 gezins-)leden. Hulp is nodig! Word lid voor €35,- per jaar, kom snoeien en pluk zelf de vruchten.

Meld je nu aan

Contact


Heeft u vragen, ideeën of suggesties? Neem contact met ons op!

Facebook

Volg Co-bomen!

E-mail

info@cobomen.nl

Lid worden

Meld je nu aan!

Stichting Co-bomen wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners