Onze boomgaarden


Op vergeten plekken in de Waalsprong liggen prachtige boomgaarden. Ze worden niet gebruikt en raken vervallen. En toch geven ze heerlijke vruchten. Tot zover hebben we appels, peren, pruimen, vlier en noten ontdekt. Wij willen deze boomgaarden weer in functie brengen, open stellen voor iedereen om van te genieten en de vruchten van te plukken. Dat doen we met hulp van onze leden.

Activiteiten


 • zo
  14
  mei
  2017

  Rondje Noord

  13.00 - 17.00 uur

  Open huis bij 12 initiatieven in Nijmegen Noord
  Maak een tocht door Nijmegen Noord en Lent. Pak bijvoorbeeld de fiets en laat je onderweg verrassen. Slenter door moestuin of kas. Kijk mee met de imker. Volg een speurtocht door de boomgaard of windpark.  Of kom zelf voedsel bereiden met lokale producten. Met Rondje Noord beleven jong en oud de lokale sferen in het buitenstadse gebied van Nijmegen, vaak onder het genot van een fris…   Lees meer

   

  Toon details
 • wo
  21
  jun
  2017

  Workshop Maaien met Zeis

  12.00 - 17.00 uurBoomgaard Hof van Holland, Oosterhoutsedijk 88

  Hoe leuk zou het zijn om in de oude boomgaarden ouderwets te maaien? I.p.v. de herriemaker van stal te halen, gaan we voor de rust; met een ZEIS! Daarvoor organiseren we een workshop waar we alle technieken, kneepjes van het vak, enzovoorts kunnen leren. Doe mee! En schrijf je in! Mail naar info@cobomen.nl

  Kosten: Co-bomen sponsort een deel, eigen bijdrage is € 25.- (incl. lunch)
  Bij een maximaal aantal van 20 mensen is de workshop vol, dus wees er snel bij! 

  Tot in de Hof!
  Uw Zeismoloog, Esther Renssen

  Toon details
 • za
  08
  jul
  2017

  Eerste Oogst 2017. Kwetsen!

  10:00Boomgaard De Zalige

  Boomgaard de Zalige hangt vol! Je ziet de mirabellen en pruimen al flink aanwezig zijn. De 8e juli zullen er velen rijp zijn. Dus het eerste oogstmoment voor de leden van Co-bomen!!!

  Op zaterdag 8 juli verzamelen vanaf 11.00 tot 13.00 bij de Zalige. Neem een emmertje mee, eventueel een trapje of ladder, en mogelijk een stuk zeil.

  Vooraf aan het plukken zoeken we mensen die helpen om de brandnetels onder de bomen kort en klein te maken. Heb je een zeis, heggenschaar of ander handig apparaat...? Kom om 10.00 uur naar de Zalige, dat steken we samen de handen uit de mouwen.

  Toon details
 • di
  08
  aug
  2017

  Oogsten kwetsen Zalige

  Boomgaard De Zalige

  De kwetsen in boomgaard de Zalige zijn rijp. Op 8 juli zijn we voor het eerst gaan oogsten. Heerlijk! Zoete, gele, rode, paarse zachte mirabellen en pruimigen. De komende dagen zullen ze allemaal rijp zijn voor de pluk.

  Toon details
 • zo
  10
  sep
  2017

  Festival de Oversteek

  13.30 - 16.30Boomgaard Smitjesland

  Zoals elk jaar weer kleine verrassende optredens met Festival de Oversteek (FOS). Altijd op een bijzondere plek. Zo is op 10 september onze boomgaard Smitjesland het toneel voor muziek, poëzie, en kinderverhaal.

  Lieve & Judith
  13.30, 14.30, 15.30 (30 min)

  Wie kent het prentenboek De Kleine Walvis? Het prentenboek van het jaar brengt Lieve & Judith op het toneel met een harp. Ga je mee op hun avontuur?

  Bony King
  14.00, 16.00 (30 min)

  De Vlaamse singer-songwriter Bram Vanparys maakte als The Bony King of Nowhere, tegenwoordig kortweg Bony King, vier albums en een soundtrack vol hemeltergend mooie Americana. Zijn jongst geborene Wild Flowers nam hij in L.A. op, samen met producer Ryan Freeland, bekend van zijn werk met o.a. Ray Lamontagne.

  Poëzie Centrale
  doorlopend

  Tien ouderwetse telefoons, ze hangen overal in de boomgaard Smitjesland. Hoor je er eentje rinkelen? Druk dan de hoorn aan je oor. Kies je gedicht. Water, auto's, natuur, tijd, filosofie, dansen, verras jezelf.

   

  Toon details
 • ma
  25
  sep
  2017
  wo
  25
  okt
  2017

  Online inschrijven op gratis boompje

  09:00Online op cobomen.nl/expeditietuinfruit

  Expeditie Tuinfruit 2017 geven fruitboompjes weg

  Hoogstam fruitboompjes gratis, om de tuinen van Nijmegen boven de Waal te vergroenen

  Stichting Co-bomen wil Nijmegen Noord verder vergroenen. Dat is goed voor mens, plant en dier. In Expeditie Tuinfruit is de keuze uit 6 oude fruitrassen, zolang de voorraad strekt!

  In navolging van 2016 mag Co-bomen nu voor het tweede jaar 1 fruitboom per huishouden aanbieden. Gegroepeerde mensen, denk aan appartementgebouwen of lokale organisaties, kunnen de fruitbomen klusteren tot een kleine gaard. Zo is vorig jaar een gaard aangeplant bij Windpark Nijmegen-Betuwe en bij Landgoed Doornik. De oude fruitsoorten die van oudsher in ons woongebied aanwezig waren, en hier goed gedijden, worden in de keuzelijst van Expeditie Tuinfruit opgenomen. Vorig jaar verliep de reservering van de 200 gratis boompjes erg vlot. Dit jaar start de online reservering op 24 september op cobomen.nl/expeditietuinfruit.

  Meer groen in woongebied Waalsprong

  Co-bomen legt de relatie tussen stad en platteland, waarbij burgers actief betrokken worden bij hun leefomgeving, bij lokale voedselproductie en gezonde voeding. Het lokaal groene karakter van de Betuwe mag best behouden worden in de nieuwbouw van de Waalsprong. Met Expeditie Tuinfruit worden de komende jaren fruitbomen uitgereikt aan de bewoners in Nijmegen Noord en Lent. Dit met het doel om het gebied te vergroenen, de Betuwse fruitcultuur in de wijken te laten voortbestaan, samen plezier van de opbrengst te hebben en oude- of zelfs verdwenen rassen terug laten komen. Hiertoe werken we onder andere samen met Museumtuin ’t Olde Ras.

  Uitreiken fruitbomen op zondag 5 november tijdens het jaarlijks Oogstfeest

  De 4e editie van het Co-bomen Oogstfeest is, zoals gebruikelijk, op de eerste zondag van november, zondag 5 november 2017. Dit is de dag dat de fruitboompjes van Expeditie Tuinfruit worden uitgereikt en de nieuwe eigenaren deze kunnen komen ophalen.

  Teken online in voor een boom, gratis.

  Geïnteresseerden die een groene wijk willen ondersteunen en op eigen erf willen beginnen, kunnen hun voorkeur opgeven en reserveren voor een type fruitboom op de site cobomen.nl/expeditietuinfruit. Wees er op tijd bij, op is op!

  Expeditie Tuinfruit wordt mede mogelijk gemaakt door het project ‘Groen Verbindt’ van de gemeente Nijmegen.

  Toon details
 • za
  04
  nov
  2017

  Voedsel en Kook Evenement

  11:00Waalsprong

  Op zaterdag 4 november, aan de vooravond van het Oogstfeest, gaan we koken met zelfgeoogste lokale producten uit de omgeving. De Waalsprong is rijk aan voedsel. Onder professionele begeleiding gaan we zelf aan de slag. En het zelf opeten en drinken natuurlijk! Interesse in deelname? Stuur een mailtje naar info@cobomen.nl

  Toon details
 • zo
  05
  nov
  2017

  Oogstfeest 2017

  15.00 - 22.00

  Het vierde Oogstfeest in Nijmegen Noord! Met muziek, eten en drinken, op weer een bijzondere plek. Vuurkorf aan, kinderactiviteiten, echt genieten. Wederom de locatie voor Expeditie Tuinfruit. Houd het in de gaten.

  Toon details

Lid worden van Co-bomen?


Wij willen oude boomgaarden boven de Waal in Nijmegen weer in bedrijf brengen. Dat lukt beter met (meer dan 160 gezins-)leden. Hulp is nodig! Word lid voor €35,- per jaar, kom snoeien en pluk zelf de vruchten.

Meld je nu aan

Contact


Heeft u vragen, ideeën of suggesties? Neem contact met ons op!

Facebook

Volg Co-bomen!

E-mail

info@cobomen.nl

Lid worden

Meld je nu aan!

Stichting Co-bomen wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners