Onze boomgaarden


Op vergeten plekken in de Waalsprong liggen prachtige boomgaarden. Ze worden niet gebruikt en raken vervallen. En toch geven ze heerlijke vruchten. Tot zover hebben we appels, peren, pruimen, vlier en noten ontdekt. Wij willen deze boomgaarden weer in functie brengen, open stellen voor iedereen om van te genieten en de vruchten van te plukken. Dat doen we met hulp van onze leden.

Activiteiten


 • Rondje Noord

  Open huis bij 12 initiatieven in Nijmegen Noord
  Maak een tocht door Nijmegen Noord en Lent. Pak bijvoorbeeld de fiets en laat je onderweg verrassen. Slenter door moestuin of kas. Kijk mee met de imker. Volg een speurtocht door de boomgaard of windpark.  Of kom zelf voedsel bereiden met lokale producten. Met Rondje Noord beleven jong en oud de lokale sferen in het buitenstadse gebied van Nijmegen, vaak onder het genot van een fris…   Lees meer

   

  Lees meer...
 • wo
  02
  mei
  2018

  Maaien en zeisen - Smitjes

  10.00 tot 12.00 uurSmitjesland

  Kom even helpen, in de uitbundig met gras begroeide boomgaard Smitjesland. Neem de zeis of de motormaaier ter hand. Ook delen nog begaanbaar maken. Tegelijk genieten van de prachtige gaard.

  Lees meer...
 • vr
  18
  mei
  2018

  Maaien, zeisen, poetsen

  10.00 uurHof van Holland, Oosterhoutsedijk 88

  We maken de boomgaarden weer lekker op orde. De paden maaien zodat we ons makkelijk door de gaarden kunnen voort bewegen. Wie een zeis wil uitproberen, van harte welkom. En de piknikbankjes opfrissen. Boomgaard smitjesland is twee weken geleden gedaan. Nu nog die aan de Oosterhoutse kant, te beginnen bij de Hof van Holland.

  Help je mee?

  Lees meer...
 • zo
  20
  mei
  2018

  Rondje Noord #3

  14.00 - 17.00Rondje Noord op 12 locaties

  Tour langs 12 bijzondere plekken (en doe onze boomgaarden ook even aan)
  zondagmiddag 20 mei 

  Op zondagmiddag 20 mei gooien de 13 deelnemers binnen Geef Noord de ruimte! de tuindeuren wagenwijd open en is iedereen van harte welkom om te komen kijken. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd voor jong en ouder. Denk aan proeverijen, rondleidingen, kruidendrankjes brouwen, zaadbommen bouwen, bijenhotels maken. Rondje Noord begint om 14.00 uur en is gratis toegankelijk. Deelnemers zijn Villa Sterappel, Windpark, Warmoes, Stadsnomaden, Kasje van Doornik, Lentse Aarde, Fabrikaat, Pompoen, Koken aan de Waal, Imkerij Bloem en Iewan.

  Ook de boomgaarden van Co-bomen
  Wil je weten wat onze plannen zijn aankomende jaren? Haak dan aan bij de fietstocht van Co-bomen langs de gaarden op zondag 20 mei. Dit in het kader van ‘Rondje Noord’, het jaarlijkse event waar een tiental groene clubs open huis houden.

  We verzamelen om 14.00 uur voor het Van Der Valk Hotel. Na een uurtje fietsen eindigen om 15.00 uur bij boomgaard Smitjesland en gaan daar de wild bieren proeven van craft beer brouwer Nevel. Daar – om 15.00 bij Smitjesland – aanhaken mag natuurlijk ook!

  Bekijk http://cobomen.nl/rondjenoord/

   

   

   

  Lees meer...
 • zo
  02
  sep
  2018

  Festival de Oversteek

  middagKersen Boomgaard achter Station Nijmegen Lent
  Zondagmiddag 2 en 9 september is het feest: Festival De Oversteek, het leukste festival van Nijmegen-Noord en verre omstreken, viert dan zijn tiende verjaardag!
  Opnieuw kun je genieten van muziek, theater, dans, literatuur, beeldende kunst aan de oevers van de Waal. In totaal zijn er maar liefst ruim 50 acts op zo'n 30 locaties.
  Op 2 september is dansgezelschap Aapjescollective te zien in de kersenboomgaard achter station Nijmegen Lent met de voorstelling co-instinct. Tickets zijn verkrijgbaar via festivaldeoversteek.nl.
  Lees meer...
 • zo
  09
  sep
  2018

  Festival de Oversteek - dag2

  middagBoomgaard Smitjesland

  Deze zondag brengen Loes Wijnhoven (voorvrouw Clean Pete) en Lea Kliphuis (de Nijmeegse Dolly Parton) bij Boomgaard Smitjesland evergreens uit country en roots opnieuw tot leven. Andere groene en sfeervolle locaties zijn Historische Tuinderij Warmoes, Koken aan de Waal, Pompstation Stroom en Landgoed Doornik.

  Enkele hoogtepunten uit de goed gevulde verjaardagstaart: Alex Roeka, LAVALU, Rocco Ostermann (Donnerwetter), Tjitske Jansen, The Grey Pants en Folk Road Show. Ook is er opnieuw een bijzonder kinderprogramma (met onder andere de beroemde kinderboekenschrijver Ten van Lieshout) en leerzame én lekkere wildplukwandelingen door het dynamische rivierenlandschap.

  Kaarten verkrijgbaar op festivaldeoversteek.nl

  Lees meer...
 • wo
  12
  sep
  2018

  Peren en appels Oogsten!!!

  12.00 uurHof van Holland, Oosterhoutsedijk 88

  Komt allen om te helpen met de oogst van de appels en peren op Hof van Holland, en door naar Perenlaantje! Het is een super goed perenjaar, zo blijkt aan de tjokvolle hoogstammers op Hof van Holland. Trek je laarzen aan, de kinderen mee, en een tasje voor de oogst natuurlijk.

  We gaan ook weer staptapjes laten persen bij Mobipers dit jaar. Je kunt helpen door de kisten met fruit te vullen. Voor leden zullen de staptapjes tegen kostprijs verkocht worden op het Oogstfeest 2018 (jaja ook die komt er weer aan, op de eerste zondag van november, traditie getrouw)

  Lees meer...
 • zo
  04
  nov
  2018

  Hutsepot maken

  11:00Warmoes Historische Tuin

  Belangstellenden kunnen zondagochtend met wildplukker Sebas op pad. Groentes, kruiden en gewassen die nog op het land van De Warmoes staan vormen de basis van de Lenste Hutsepot, een stevig soepje annex stampotje. De gevonden ingredienten gaan samen met een schenkeltje van wildernisvlees op het vuur en het resultaat mag later die dag geproefd worden.

  Lees meer...
 • zo
  04
  nov
  2018

  Expeditie Tuinfruit 2018

  14.00 - 17.00 uurWarmoes - Historische Tuin

  Het derde jaar op rij werken we mee aan de vergroenen van de tuinen in Nijmegen Noord. We geven fruitbomen van betuwse rassen uit. Bewoners van Nijmegen Noord mogen zich voor een boompje inschrijven. Er zijn maximaal 350 beschikbaar. De ophaal-datum is 4 november 2018. Wees er snel bij met inschrijven...

  www.cobomen.nl/expeditietuinfruit

   

  Lees meer...
 • zo
  04
  nov
  2018

  Oogstfeest 2018

  14.00 - 21.00Historische tuin - De Warmoes

  Dit jaar alweer de alweer de vijfde editie van het Oogstfeest. Het buitenfeest, lekker eten en drinken, muziek en vuur, voor jong en oud te vieren dat de oogst binnen is. 2018 zijn we te gast bij De historische tuin de Warmoes (vernieuwd en echt een aanrader om al eens te bezoeken!)

  Expeditie Tuinfruit, de jonge fruitboompjes voor de bewoners van Nijmegen Noord, mag ook dit jaar weer onderdeel zijn van het oogstfeest. Inschrijvingen zullen volgen vanaf half september... Houdt de site in de gaten.

  Lees meer...
 • za
  08
  dec
  2018

  Snoeien & werken in Hof van Holland

  10.00 uur -14.00 uurHof van Holland, Oosterhoutsedijk 88

  We gaan snoeien onder leiding van André Claassen. Hij is deskundig en zal na een korte uiteenzetting jullie gericht aan het werk zetten in boomgaard Hof van Holland. Snoeien, dat staat vnl. op het programma, en dat is hard nodig daar! Hulp is welkom.

  Verder zijn er (daar) ook andere klussen te doen, er moet een strook land gemaaid worden voor de aanplant in het voorjaar van eetbaar spul. Ook staat de bouw van een kippenhok op de planning; mocht je je geroepen voelen, we zijn op  zoek naar mensen met 2 rechterhanden die dit op zich willen nemen. Laat van je horen bij Bas Broeder.

  Lees meer...
 • za
  05
  jan
  2019

  Snoeien Zaligestraat

  10.00 uur -14.00 uurBoomgaard De Zaligestraat

  Onder professionele begeleiding van onze huissnoeier Andre (Landsmid) gaan we deze dag de boomgaard aan de Zaligestraat in. De vooral pruimen- en mirabellen zijn nodig toe aan een goede snoeibeurt. Na een uitleg van de basis principes van het snoeien gaan we aan de slag. Kou of kilheid hebben geen vat op ons, we zijn toch lekker bezig. We warmen ons bij de lunch naast de heksenketel die boven het fikkie hangt.

  Neem gerust je favoriete gereedschap mee, handschoenen en waterdicht warm schoeisel, voor de rest zorgen wij.

  Graag even aanmelden door een mailtje te sturen naar info@cobomen.nl

  Lees meer...
 • za
  02
  mrt
  2019

  Besdragende struiken & rillen

  10.00 uur -14.00 uurHof van Holland, Oosterhoutsedijk 88
  Wie heeft zin en tijd de handjes uit de mouwen te steken op zaterdag 2 maart?
  In gaard Hof van Holland - Oosterhoutsedijk 88 - gaan we een en ander aan besdragende struiken en ander spannends planten bij de boomgaard. Van snoeihout maken rillen en walletjes, mooie beschutting voor de beesten.
  Start om 10.00 uur, we zorgen voor een soepje of iets dergelijks rond lunchtijd.
  Lees meer...
 • zo
  26
  mei
  2019

  Rondje Noord - fietstochtje 1

  13:30Verzamelen bij Hotel Van der Valk

  Om 13.30 uur verzamelen alle geïnteresseerde fietsers zich bij Hotel vd Valk naast het Lentse station. Vanaf daar fietsen een mooi tochtje langs een aantal boomgaarden die we in beheer hebben. We eindigen op een pitoresk plekje in de buurt. Er is daar wat lekkers te krijgen, en tijd om rond te snuffelen tot 14.45 uur.

  Vanaf hier fietsen we verder in fietstochtje 2.

  Zie hier het volledige programma van Rondje Noord

  Lees meer...
 • zo
  26
  mei
  2019

  Rondje Noord - fietstochtje 2

  15.30 uurVerzamelen bij Stroom.

  Om 15.30 uur verzamelen op bij Stroom. Vanaf daar fietsen we een prachtig tochtje langs de mooie stekjes en boomgaarden in de buurt. Een bierproeverij van de lokale Nevel ligt op de route. Als er nog tijd over is, doen we een verrassingsbezoekje erbij. We eindigen de tocht rond 17.00 uur bij de Warmoes. Daar praten we na onder het genot van een drankje en een hapje (bier & pizza uit de oven en andere lekker home-made voedsel!)

  Zie hier het volledige programma van Rondje Noord langs alle locaties

  Lees meer...
 • vr
  20
  sep
  2019

  Inschrijving Expeditie Tuinfruit

  online op www.cobomen.nl

  We verwachten in 2019 weer Expeditie Tuinfruit te kunnen uitzetten. Dat betekent dat er fruitboompjes van Betuwse ras beschikbaar komen voor het planten in de tuinen van Nijmegen Noord. Wil je er ook eentje planten? Houd de site in de gaten, waarschijnlijk start de inschrijving ergens in september 2019. Houd ook alvast rekening met de ophaaldatum, je boompje staat voor je klaar op het Oogstfeest, 3 november 2019.

  Lees meer...
 • wo
  25
  sep
  2019
  wo
  23
  okt
  2019

  Expeditie Tuinfruit 2019

  Online bestelling plaatsen
  Voor een luttele vergoeding van €2,50 heb je een fruitboompje van Betuwe Ras in je tuin. Er zijn maximaal 250 fruitboompjes beschikbaar. Jouw exemplaar is af te halen op het Oogstfeest op 3 november a.s. op het terrein van de Historische Tuin Warmoes aan de Griftdijk Noord 11, in Lent.
  Wees erbij!
  Zodra we 250 inschrijvingen hebben ontvangen, is inschrijven niet meer mogelijk. We sluiten dan het digitale bestelformulier. We maken gebruik van je e-mailadres om te communiceren. We gaan uiteraard vertrouwelijk om met je gegevens.
  Lees meer...
 • zo
  03
  nov
  2019

  Oogstfeest 2019

  14.00 - 21.00 uurWarmoes - Historische Tuin

  Alweer de zesde editie van het Oogstfeest, waarmee we het buitenleven in Nijmegen Noord vieren.

  ETEN & DRINKEN, ROKEN & STOKEN, MUZIEK!

  Lees hier alle informatie over het Oogstfeest 2019

  Lees meer...
 • za
  15
  feb
  2020

  Snoeien en onderhoud Smitjesland

  14.00 uurBoomgaard Smitjesland

  Smitjesland, ooit een overwoekerde boomgaard, is al reuze opgeknapt en toegankelijk geworden met de nodige inspanning. Het verwijderen van overgroei van vlier, oude en dode bomen heeft voor meer licht en lucht gezorgd. De open plekjes in de gaard maken het pittoresk met behoud van het 'wilde gevoel'. Smitjesland zal niet een 'aangeharkte' plek worden, maar vraagt toch aandacht.

  Op zaterdag 15 februari vanaf 14.00 uur willen we, onder begeleiding van onze snoeiman Andre, Smitjesland een onderhoudsbeurt geven. Jullie helpende handen zijn welkom. Trek goede buitenschoenen aan, handschoenen en neem je snoeischaar mee (als je die hebt).

  Lees meer...
 • za
  15
  feb
  2020

  Ledenvergadering

  16.30 uurNader te bepalen

  Waar willen we met Stichting Co-bomen naar toe? Na meer dan 5 jaar praten we met de leden over het doel van Co-bomen, de vier boomgaarden, de organisatie, de activiteiten en de betrokkenheid van de community.

  Met een hapje en drankje willen we met alle leden en betrokkenen samen het gesprek hebben. Heb je vooraf al vragen of opmerkingen, heb je al ideeën of zoek je inspiratie? Laat van je horen via info@cobomen.nl

  Lees meer...
 • za
  29
  feb
  2020

  Snoeien en vogelkastjes - Hof van Holland

  11.00 - 13.00Hof van Holland, Oosterhoutsedijk88

  Kom je gezellig helpen? Deze zaterdag gaan we de mouwen uit de handen steken in Hof van Holland. Bas heeft nieuwe vogelhuisjes gehaald bij Stadsboom om op te hangen. En er is snoeiwerk te doen. Hulp = welkom. Goede buitenschoenen aan en neem je werkhandschoenen mee.

  Lees meer...

Lid worden van Co-bomen?


Wij willen oude boomgaarden boven de Waal in Nijmegen weer in bedrijf brengen. Dat lukt beter met (meer dan 160 gezins-)leden. Hulp is nodig! Word lid voor €25,- per jaar, kom snoeien en pluk zelf de vruchten.

Meld je nu aan

Contact


Heeft u vragen, ideeën of suggesties? Neem contact met ons op!

Facebook

Volg Co-bomen!

E-mail

info@cobomen.nl

Lid worden

Meld je nu aan!

Stichting Co-bomen wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners