Achter een boerderijwoning aan de dijk, omsloten door mooie oude meidoornhagen, ligt de idyllische Hof van Holland. Er staan vooral appel en pruimenbomen. Samen met de huidige bewoner – de veldarcheoloog in dienst van de Gemeente Nijmegen – gaan we de natuur hier verder stimuleren, bijvoorbeeld door het plaatsen van bijenkasten en door het inplanten van een ruime (wilde) bloemenwei. Op de Hof van Holland is er ruimte voor educatie. De bewoner heeft zijn eigen weerstation voor de regio en is een fan van gadgets. Een webcam gericht op de boomgaard en bloemenweide is een mogelijkheid een groter publiek mee te laten genieten.

Acties in HvH
In 2014 en 2015 is ontzettende veel werk verzet in Hof van Holland. De plek leent zich uitstekend voor natuurontwikkeling. Zo zijn er in samenwerking met imkerij Bloem bijenkasten geplaatst. De bijenvolken groeien erg goed, mede dankzij de actie om speciaal voor hen een insectenwei aan te leggen. De uitbundige bloemen, en de aanzet voor een voedselbos, doen de levendigheid goed. Er is een uilenkast geplaatst (waar ook bewonertjes zijn gedetecteerd). De hoogstam oude rassen appel en perenbomen zijn grondig gesnoeid. De oude rassen zullen verder in kaart worden gebracht.

Historie
Oorspronkelijke naam van deze boerderij is De Kraaijenhof. Het is gelegen aan de Oosterhoutsedijk 88 tussen de brug de Oversteek en de brug de Snelbinder.

Het Perenlaantje is een langgerekt stuk grond met, naast een paar appelbomen, voornamelijk perenbomen. De Giese Wildemannen rijken er hoog naar de hemel. Het ligt in een rustig gebied en dit willen we graag bewaren. Dan krijgt de natuur zijn kans in het Perenlaantje.

Acties in Perenlaantje
In 2015 en 2015 zijn we flink aan de slag gegaan. Er is een struinend aangelegd van begin tot einde. Deze 300 meter lange route past prachtig in een mooie wandeling, te combineren met een stuk over de dijk. Zo is er een nieuwe verbinding gemaakt tussen Nijmegen Noord en de Oosterhoutse waarden en Landgoed Oosterhout.

Het onderhoud betrof voornamelijk begaanbaar maken en snoeiwerk van de vele hoogstambomen. Groepen mensen en kinderen hebben hier de winter aan gewerkt. Zo levert de gaard meer oogst op voor iedereen om te plukken tijdens de wandeling.

Op twee strategische plekken heeft Stichting Stadsboom 2 robuuste bankjes geplaatst. Ze geven uitzicht over fraaie akkers en de kans op het zien van reetjes die hier in de omgeving rusten.

Historie van ’t Perenlaantje als ‘Oosterhouts Walletje’
‘Het Perenlaantje’ maakte voorheen deel uit van Landgoed Oosterhout. Door de laan liep een pad waarover Baron van Boetzelaer zijn ronde deed over de landerijen. De dubbele rij van circa 100 bomen staat in de volksmond nu bekend als het Perenlaantje. De oorspronkelijke naam is ‘Oosterhoutse Walletje’. De bomen staan op een kleine verhoging in het landschap,een walletje dat was opgeworpen door Oosterhouters om het kwelwater van de Lentse landerijen tegen te houden en te reguleren via een stuw in de zeeg. Het Perenlaantje en het Oosterhoutse Walletje met haar afwateringssloten maakt deel uit van een ingenieus afwateringssysteem waarin de Lentse Beneden Zeeg overgaat in de Rietgraaf en Verloren Zeeg die uitkomt in de Linge.

Aan de Zaligestraat, tussen station Lent en de Oosterhoutsedijk, ligt een oude hoogstamgaard met pruimen en andere kwetsen. We noemen deze gaard De Zalige.

In 2015 diende de Zalige al als pitoreske setting voor festival De Oversteek. Zo rustig gelegen, en zeker na het nodige snoeiwerk, het toegankelijk maken en de eerste oogst, kunnen we weer tevreden zijn met deze prachtige gaard in het bestand van Co-bomen. De oogst is al vroeg in het jaar rijp, dus dit is de eerste gaard om te gaan oogsten.

Acties de Zalige
Stichting Stadsboom heeft in de hoek van de Zalige een stevige bank geplaatst. Vanaf daar kijk je uit over het land, de dijk en richting de stad Nijmegen (uitzicht op de Stevenstoren). De Zalige zal komende jaren verder uitgebouwd worden voor picknicken en om goed te verpozen. 

Op de boomgaard Smitjesland staan diverse fruitbomen: appels, pruim, bessenstruiken, noot en veel, heel veel vlier. Daglicht bereikt er nauwelijks de bodem. De ligging is perfect om met een wandelingetje vanuit Lent even langs te gaan. Er ligt een klein stukje braakliggend grond bij, waar we pickniks en andere leuke activiteiten kunnen organiseren.

Acties in Smitjesland
Het ondoordringbare gebied van deze boomgaard is deels grondig aangepakt en begaanbaar gemaakt. De vlier vierde hoogtij, maar heeft nu plaatst gemaakt voor een eetplaats en de aanleg voor een voedselbos. Diverse nieuwe fruitboompjes zijn begeplant. En de groentes hebben goede vruchtbare grond gevonden. In 2015 en 2016 wordt het voedselbos verder uitgebreid.

Stichting Stadsboom heeft hier een prachtige picknick tafel en bankjes geplaatst. De regelmatige oogsten van appels, peren, bessen, walnoten en kwetsen leverden genoeg op.

Historie
Een typisch voorbeeld van hoe het er ooit uitgezien moet hebben in heel Lent, een laatste referentie aan het tuindersleven. Vroeger; rondom de huizen; bessenstruiken, fruitbomen, notenbomen en natuurlijk een moestuin. Elk huis in Lent had wel zijn eigen moestuin en boomgaard. Grotendeels voor eigen gebruik. Smitjesland maakt deel uit van ’Het Zand’, hier is al en wordt stevig gebouwd aankomende jaren. Deze gaard – en aanpalende braakliggende gronden (stadslandbouw) – zouden we in ere moeten houden als hommage aan het leven van De Warmoezenier (tuinder).

Contact


Heeft u vragen, ideeën of suggesties? Neem contact met ons op!

Facebook

Volg Co-bomen!

E-mail

info@cobomen.nl

Lid worden

Meld je nu aan!

Stichting Co-bomen wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners