Achter een boerderijwoning aan de dijk, omsloten door oude meidoornhagen en elzen, ligt de idyllische Hof van Holland. In de voortuin staat een fraaie moerbei en 2 karakteristieke notenbomen. In de gaard achter de boerderij staan vooral appel en perenbomen. Enkele kwetsen (pruimen) maken de schijf van vijf compleet. Jaarlijks wordt hier flink geoogst en is er menig saptapje geproduceerd met een melange van het vele (val)fruit uit deze gaard.

Het placemaker kunstenaarscollectief ‘Het Fabrikaat’ is rond het najaar 2017 gevestigd in de boerderij. Zij ontwikkelt een visie op het gebied. Van het perceel en de boomgaard wordt dankbaar gebruik gemaakt bij kleinschalige passende events zoals het jaarlijks Co-bomen Oogstfeest en Festival De Oversteek.

Acties in HvH
Afgelopen jaren is veel werk verzet in Hof van Holland. Zo zijn er in samenwerking met Imkerij Bloem bijenkasten geplaatst en is er destijds een insectenwei aangelegd. De hoogstam oude rassen appel en perenbomen worden elk jaar gesnoeid. De rassen uit deze boomgaard zullen verder in kaart worden gebracht. We noteren in ieder geval gangbare appelrassen als Goudreinette, Schone van Boskoop, Notaris, Sterappel en peren zoals Doyenne du Comice, Conference, Saint Remy en Gieser Wildeman.

Historie en ligging
Oorspronkelijke naam van deze boerderij is De Kraaijenhof. Het is gelegen aan de Oosterhoutsedijk 88 tussen de brug de Oversteek en de brug de Snelbinder.

Het Perenlaantje is een langgerekte laan, een wandelpad met, naast een paar appelbomen met sappige handappels, voornamelijk perenbomen. De Giese Wildemannen rijken er hoog naar de hemel. De natuur krijgt nog een kans in het Perenlaantje. Naar de sporen te oordelen snoepen enkele reeen van het valfruit, schrik niet als er een fazant of haas wegschiet.

Acties in Perenlaantje

Het Perenlaantje was in 2014 geheel dichtgeroeid. Na een grondige opschoning in 2015 samen met leerlingen van groenschool Werkenrode is er een struinpad aangelegd die loopt van De Griftdijk naar de Waaldijk. Dit groene paadje slingert charmant onder de sfeervolle Perenbomen door. Zo is er een nieuwe verbinding gemaakt tussen Nijmegen Noord, de Oosterhoutse waarden en Landgoed Oosterhout.

Op strategische plekken heeft Stadsboom robuuste bankjes geplaatst. Ze geven fraai uitzicht over de akkers. Er zijn frambozen, besdragende struiken en diverse oude fruitrassen – vnl handappels en kriekstruiken – aangeplant daar waar de perenbomen het begeven hebben.

In 2020 is de nieuwbouw rondom het Perenlaantje aardig aan het voltooien. Nieuwe buurtbewoners nemen hun intrek en zijn nieuwsgierig naar hun groene woonomgeving. Na een oproep hebben zich een aantal buren rondom het Perenlaantje zich gemeld om zich te ontfermen over de gaard. Denk aan het wandelpad vrij houden, snoeien, en oogsten natuurlijk. De groep van ongeveer 10 bewoners zijn enthousiast van start en gaat in overleg met de gemeente deze bijzondere gaard omarmen.

Historie van ’t Perenlaantje als ‘Oosterhouts Walletje’

‘Het Perenlaantje’ maakte voorheen deel uit van Landgoed Oosterhout. Door de laan liep een pad waarover Baron van Boetzelaer zijn ronde deed over de landerijen. De dubbele rij van circa 100 bomen staat in de volksmond nu bekend als het Perenlaantje. De oorspronkelijke naam is ‘Oosterhoutse Walletje’. De bomen staan op een kleine verhoging in het landschap,een walletje dat was opgeworpen door Oosterhouters om het kwelwater van de Lentse landerijen tegen te houden en te reguleren via een stuw in de zeeg. Het Perenlaantje en het Oosterhoutse Walletje met haar afwateringssloten maakt deel uit van een ingenieus afwateringssysteem waarin de Lentse Beneden Zeeg overgaat in de Rietgraaf en Verloren Zeeg die uitkomt in de Linge.

Aan de Zaligestraat, het weggetje dat loopt van de Graaf Allardsingel naar de Oosterhoutsedijk, ligt een oude hoogstamgaard met voornamelijk pruimen, mirabellen en kwetsen. We noemen deze gaard De Zalige.

De gaard is rustig gelegen en nu – na het nodige snoeiwerk en het toegankelijk maken – kunnen we weer tevreden zijn met deze prachtige pittoreske gaard. De pruimenoogst is al vroeg in het jaar rijp, dus dit is de eerste gaard om te gaan oogsten. Partner Artisan Nevel – brouwer op de Honig – heeft reeds de eerste biertjes weten te produceren van de Mirabellen!

Acties de Zalige
Stadsboom heeft een stevige bank geplaatst. Vanaf daar kijk je uit over het land, de dijk en richting de stad Nijmegen (uitzicht op de Stevenstoren!). Aan de andere kant van de gaard kijk je uit op Fort Beneden Lent. In het vroege voorjaar zie je daar volop tumult als de Blauwe Reigerkolonie kwartier maakt. De Zalige zal komende jaren verder uitgebouwd worden voor picknicken en om goed te verpozen.

De nieuwbouw in het gebied rondom de Zalige is in 2020 volop in voorbereiding. De gemeente maakt de grond bouwklaar en legt de grote lijnen in de omgeving vast; water, groen, wegen. De bomen van boomgaard de Zalige zijn ingemeten voor verder onderhoud en beheer door gemeente Nijmegen. Daarmee is de gebruikersovereenkomst in principe niet meer nodig, en de overdracht naar de gemeente een feit. De Zalige zal onderdeel gaan uitmaken van de nieuwe groenstructuur rondom het nieuwbouw Hof van Holland. Het stukje groen blijft daarmee openbaar toegankelijk, en het behoud in de toekomst is verzekerd. We vertrouwen erop dat de gemeente er een heerlijk picknickplekje houdt voor iedereen die daar even fijn wil genieten en verpozen.

In de boomgaard Smitjesland staan diverse fruitbomen: appels, peer, pruim, bessenstruiken, walnoot en er stond veel, heel veel vlier. Daglicht bereikte er in 2014, toen we de gaard in beheer kregen, nauwelijks de bodem. Enkel mos gedijde onder het bladerendak van uitgeschoten vlierstuiken.
Het ondoordringbare gebied van deze boomgaard is in fases grondig aangepakt en deels begaanbaar gemaakt. Bij de eerste kap van vlier kwam er op het eind van de dag ‘zomaar’een boomgaard tevoorschijn.

Stichting Stadsboom heeft hier een prachtige picknick tafel en bankjes geplaatst. De regelmatige oogsten van appels, peren, bessen, walnoten en kwetsen leveren genoeg op voor iedereen uit de wijde omgeving. De ligging is perfect om met een wandelingetje vanuit Lent even langs te gaan. Er ligt een klein stukje braakliggend grond bij, waar we pickniks en andere leuke activiteiten organiseren. Diverse fruitboompjes – en 2 amandelbomen! –  zijn inmiddels bijgeplant.

Historie
De gaard aan Smitjesland is een typisch voorbeeld van hoe het er ooit uitgezien moet hebben in heel Lent, een laatste referentie aan het tuindersleven. Vroeger, rondom eigen erf kweekte men bessenstruiken, fruitbomen, notenbomen en hield men natuurlijk een moestuin. Elk huis in Lent had wel zijn eigen moestuin en boomgaard. Grotendeels voor eigen gebruik. Smitjesland maakt deel uit van ’Het Zand’, hier is al en wordt stevig gebouwd aankomende jaren. Deze gaard – en aanpalende braakliggende gronden (stadslandbouw! Voedselbos!) – zouden we in ere moeten houden als hommage aan het leven van De Warmoezenier (tuinder).

Contact


Heeft u vragen, ideeën of suggesties? Neem contact met ons op!

Facebook

Volg Co-bomen!

E-mail

info@cobomen.nl

Lid worden

Meld je nu aan!

Stichting Co-bomen wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners